Ψαχνοντας τις πολιτικες μου πεποιθησεις (Μερος 1)
Καθομαι τις τελευταιες μερες και προσπαθω να βγαλω μια ακρη στο ζητημα ποια πολιτικοοικονομικη αποψη να διαλεξω για να υποστηρηξω.Σκεφτηκα το οτι δεν συμπλεω με καποια αποψη ισως να ειναι μια απο της αφορμες της διαρκως κλιμακουμενης ανησυχιας και μη σταθεροτητας μου.
Ετσι λοιπον ξεκινησα να διαβαζω διαφορα πολιτικα βοηθηματα [εκ των σεξουαλικων βοηθηματων] η αλλιως εμπνευσμενα πολιτικα εγχειριδια για να μου λυθουν και οι αποριες.
Η ιστορια αυτη κρατησε εναν ολακερο χρονο.
Ξεκινησα με κατι που θεωρουσα οτι ειναι πολυ κοντα σε μενα ιδεολογικα.
Ο κομμουνισμος.
Αρχισα να διαβαζω ενα μερος του μανιφεστου(1848) και καταντησα να διαβαζω ολοκληρο το κεφαλαιο του μαρξ-εγκελς-(1867).Το βιβλιο δηλαδη -βαση- ιδεολογικη για τους απανταχου κομμουνιστες.
Τελειωνοντας την μακροχρονια αναγνωση αυτου του ογκοδους βιβλιου μπηκα σε σκεψεις και κατεληξα σε συμπερασματα.
Την εποχη λοιπον που γραφτηκε το κεφαλαιο δεν την εζησα ουτε μπορω να καταλαβω τις συνθηκες που επικρατουσαν.Οι προτασεις λοιπον που σκασανε μυτη εκεινη την εποχη με φορεα και περιπου ιδρυτη τον μαρξ ηταν πρωτοποριακες.Παραδειγμα η κοινοκτημοσυνη που λεει ο λογος , ολα του κρατους λεω εγω ,οπως και το οτι υπηρχε τρομακτικο χασμα ,μεταξυ απλου πολιτη-πλουσιων.
Ηταν μια βαση λογικη και ισως και σωτηρια για τους πολιτες που αν εφαρμοζονταν εστω και στο 50% θα ηταν ωφελημο για αυτους.Κοντολογις ενας ορισμος που θα εδινα απο την μεχρι τωρα εμπειρια μου ειναι οτι ειναι ενα πολιτικοικονομικο συστημα που βασιζεται στην κοινοκτημοσυνη των αγαθων και την εξαφανηση των ταξεων(αταξικη κοινωνια).
Ελα ομως που ποτε δεν εφαρμοστηκε σωστα και κατα γραμμα οπου εγιναν οι προσπαθειες να εισαχθει!Οπου και αν εφαρμοσθηκε καταντησε να ειναι ιδιο και χειροτερο απο τον φασισμο.
Κυριο παραδειγμα η ρωσια η μεχρι τις μερες μας η κινα.
Δεν υπαρχει αμφιβολια απο μερους μου οτι στην κινα καθιερωθηκε η ενος ανδρος αρχη(το ανδρος σε εισαγωγικα παρακαλω).
Βασανισμοι εν ονοματι του καθεστωτος ,σκοτωμοι αθωων ανθρωπων ,μονο και μονο επειδη αντιταχθηκαν στο κρατος και πολυ προπαγανδα, οι αποδειξεις της εφαρμογης.
Δεν ενοχλει το κρατος ,τον πληρως υποταγμενο που το νευρικο του συστημα ειναι σε αναστολη μεχρι νεωτερας.
Στην ρωσια ολοι βλεπουμε το καταντημα.Οι ανθρωποι εκει ακομη και στην πρωτευουσα δεν εχουν λεφτα ουτε ψυγειο να αγορασουν,ετσι τα τροφιμα τα βαζουν στην μεση δυο αντικριζομενων ανοιχτων παραθυρων ετσι ωστε να συντηρουνται.
Το αποτελεσμα οπου και αν εφαρμοστηκε αυτη η καπως λογικη και αναχρονιστηκη πια θεωρια ηταν και ειναι απογοητευτικο μα και τρομακτικο και καταληγει σε σιχαμα.
Σιγουρα παντως για την οικονομια συνολικα αυτο το καθεστος αποτελει τροχοπεδι αν υποθεσουμε οτι η οικονομια παει πακετο με το συνολικο βιοτικο επιπεδο του πληθυσμου που κατοικει στην χωρα υπο το καθεστος του κομμουνισμου.Σιγουρα αυτες οι δυο εννοιες στην πραγματικοτητα ειναι ξεχωριστες μα διακρητα ορια μα εγω γουσταρω να τις βαλω μαζι αφου μονο ετσι θα βγαλω το συμπερασμα που στην αρχη του κειμενου λεω.
Οποτε λοιπον απορριπτεται επειδη δεν γινεται να εφαρμοστει η οπου εφαρμοστηκε τα εκαναν μπουρδελο αυτοι που ειχαν αναλαβει.
Ετσι λοιπον μετα την απορρ. αυτης της ιδεολογιας πηγα παρακατω εμφανως δυσαρεστημενος σχεδον σκασμενος αφου οτι ειχα διαβασει μεχρι τωρα ηταν η πολυ λογικο η παραλογο η ανεφαρμοστο η ψεμα .Σιγουρα οχι αληθεια...
2 σχόλια:
"η οικονομια παει πακετο με το συνολικο βιοτικο επιπεδο του πληθυσμου"
Σε αυτό έχεις δίκιο (Οικονομική ελευθερία, η βάση της ευημερίας και της δημοκρατίας). Ρίξε μια ματιά και στον Φιλελευθερισμό, δεν χάνεις τίποτα ;-)
:D Τελικά συμφωνούμε σε πολλά!
Για τον κομμουνισμό ένα έχω να πω: μπορεί να λειτουργήσει μόνο με τέλειους ανθρώπους ενώ το φιλελεύθερο σύστημα μπορεί να λάβει υπ'όψη του τα λάθη και τις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων.
Δημοσίευση σχολίου