ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙΣ

Βγάλε έξω αργά αυτή την αγάπη που σε πονάει όταν ανασαίνεις Κούνησέ την λίγο μέχρι να ξυπνήσει. Πλύν’την με προσοχή, ώστε να μη μείνει ούτε η παραμικρή βρωμιά. Καθαρή κι ευωδιαστή, δίπλωσέ την τόσες φορές όσες είναι αρκετές για να αποκτήσει το μέγεθος του νυχιού του μεγάλου δάκτυλου του δεξιού ποδιού. Περίμενε μέχρι να περάσει κάποιο μυρμήγκι, να είσαι ευγενής και γενναιόδωρος και φόρτωσε σ’αυτό το βαρύ φορτίο. Θα το μεταφέρει σε μέρος ασφαλές, σε κάποια βαθιά σπηλιά. Αφού το κάνεις αυτό πηγαινε να γεμίσεις για χιλιοστή φορά την πίπα σου με καπνό μπροστά στη θάλασσα της ανατολής. Η λησμονιά θα φτάσει παράλληλα με το τέλος του καπνού και το πλησίασμα της θάλασσας σε σένα. Αν θες να ξαναβρείς αυτήν την αγάπη που τώρα ξεχνάς, φτάνει να γράψεις μια μακρόσυρτη επιστολή μιλώντας για ταξίδια άγνωστα, για λερναίες ύδρες, για ανεμόμυλους, για γραφεία και γι’ άλλα τέρατα το ίδιο τρομακτικά. Στην επιστροφή σου απ’το ξενοδοχείο θα ξαναβρείς την αγάπη σου ίδια κι όμοια όπως την έστειλες, ίσως με λίγο αστερόσκονη κι όνειρο στο εξώφυλλο.

Ήσουνα καλό ρομπότ σήμερα;
Θέλω να γίνω αυτό που ήμουν τότε που ήθελα να γίνω αυτό που είμαι τώρα.

Κυριακή 2 Μαρτίου 2008

Ψαχνοντας τις πολιτικες μου πεποιθησεις (Μερος 6)

Αν οι εκλογες αλλαζαν στο παραμικρο τα πραγματα θα ηταν παρανομες(οχι δικο μου).
Σε λιγες λεξεις ας πουμε τι ειναι δημοκρατια.Ειναι πολιτευμα λαικης κυριαρχιας ,οπου ο λαος κυβερνα με αιρετους αντιπροσωπους του....
Πριν πω οτιδηποτε ας κανουμε μια αναδρομη.Στην αρχαιοτητα οι ελληνες(κατα καποιος και προγονοι μας)εφηρμοζαν την δημοκρατια.Μονο σε αυτους ομως.Οι δουλοι ηταν αλλο πραγμα,οπως το ακους η δημοκρατια ,δημοκρατια μα οι δουλοι ,δουλοι... οποτε ο ανθρωπος παντα ο ιδιος μαλακας ητανε.Ειτε ελλην ειτε οχι.Πας μη ελλην (κοναν ο) βαρβαρος και οι δουλοι ηταν κοναν.
Τελως παντων νομιζω οτι στα χαρτια το δημοκρατικο πολιτευμα ειναι το πιο δικαιο και το αποδεχομαι πληρως,δεν το εχω δει ομως πουθενα να εφαρμοζεται κατα γραμμα εστω ανα δυο γραμματα.
Δεν συμφερει ομως, ποιος εχασε την ευθηξια την απλοτητα και την τιμιοτητα , σε ποια δεκαετια για να την βρουν οι τωρινες γενιες συμπεριλαμβανομενης και της δικιας μου.
Τα ' καναν που τα καναν σαν την μουρη τους αυτοι και οι προηγουμενοι και οι προ- προηγουμενοι και οι παρα-προηγουμενοι πρεπει να τα κανουμε και μεις;
Εγω παντως ενα ξερω .Δημοκρατια υπο προυποθεσεις δεν υφησταται, οποτε ατοπο.

8 σχόλια:

BUTTERFLY είπε...

Καλημερα! Εδω θα διαφωνησω μαζι σου.
Τα πολιτευματα, οπως και ολα οσα καθοριζουν μια κοινωνια, πρεπει να τα εξεταζεις με γνωμονα τις συνθηκες και τις συνηθειες της εποχης. Οταν υπηρχαν δουλοι στην Αρχαια Ελλαδα, αυτο ηταν η πρακτικη παντου στον κοσμο. Η δουλεια απο μονη της ειναι η πιο γλειωδης εκφραση της ανθρωπινης αλλαζονειας...ομως τοτε θεωρουνταν κατι φυσιολογικο. Το θεμα ειναι οτι στην Αρχαια Ελλαδα οι δουλοι ειχαν εντελως διαφορετικη αντιμετωπιση απο καθε αλλο κρατος της αρχαιοτητας. Δεν βασανιζονταν, δεν φυλακιζονταν, δεν κακομεταχειριζονταν και το κυριοτερο...ειχαν το δικαιωμα ειτε να εξαγορασουν την ελευθερια τους, ειτε να την αποκτησουν μετα απο καποιο ανδραγαθημα η προσφορα στην πατριδα. Θα μου πεις, ειναι σωστο να πληρωνει κανεις για κατι που εμεις θεωρουμε αναφαιρετο δικαιωμα; Οχι, αλλα τοτε δεν θεωρουνταν αναφαιρετο δικαιωμα.
Γενικα παντως, κανενα πολιτευμα δεν ειναι τελειο, γιατι απλουστατα γεννιεται και εφαρμοζεται απο τον ανθρωπο, που καθε αλλο παρα τελειος ειναι. Ομως, ειναι γενικα αποδεκτο οτι στην Αρχαια Ελλαδα η Δημοκρατια εφαρμοστηκε καλυτερα και πιο πιστα απο οπουδηποτε αλλου στον κοσμο!

Ektakto Peristatiko είπε...

εξ αρχης διαφωνω με οποιαδηποτε στερηση ελευθεριας .Δεν εχει σημασια νομιζω αν βασανιζονταν η η γενικοτερη αντιμετωπηση η οχι ..ειναι η στερηση καποιου αγαθου.
Αν ηταν πρακτικη παντου παλι διαφωνω και εκει παει το ο ανθρωπος παντα ο ιδιος μαλακας ηταν,
ειτε με φασιτικο ειτε με δημοκρατικο ητε με κομμουνιστικο μανδυα.

Ektakto Peristatiko είπε...

Καλη σου μερα κιολας(αγενεια)
Και επεισης συμφωνω απολυτα με την προ τελευταια προταση.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Tότε τους έλεγαν δούλους..σήμερα τους λένε εργαζόμενους..Η ουσία είναι η ίδια.
Καλησπέρα φίλε.

Ektakto Peristatiko είπε...

Kaλησπερα νικολα.
Συμφωνω με μια διαφορα οτι αυτοι δεν μπορουσαν και δεν ηθελαν αρκετα να κανουν κατι να ξεφυγουν απο την δουλεια και αυτο το κρινω απο το αποτελεσμα ,εμεις τωρα νομιζω οτι κατι μπορουμε να κανουμε αφου και μεις δεν μπορουμε αλλα ο χρονος θα δειξει αν το θελουμε .
Και αυτο το λεω γιατι σκεψου αν εγω εσυ και αλλοι 10-100-200 μπαγλαμαδες ξεσικωνομασταν, φερναμε μια ωραια προταση που να τραβιξει τον απλο κοσμο ,σαν εμας και να ειναι υλοποιησημη και πειθαμε να δεις τι ωραια και ομορφη ανατροπη θα γινοταν.
Ο ανθρωπος εχει ξεχασει νομιζω για ποιον λογο ζει και τι τον ξεχωριζει απο τα ζωα.
Μαζι και γω.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Μας έχουν "δέσει"τόσο καλά και τόσο απάνθρωπα που μας κουράζει ακόμα και η σκέψη για αντίδραση..

Ektakto Peristatiko είπε...

Δεν νομιζω.
Μονοι μας δεθηκαμε μονοι μας θα λυθουμε.

BUTTERFLY είπε...

Καλημερα! Ναι, ειναι στερηση ενος αγαθου, του σημαντικοτερου ισως...γι' αυτο και σου γραφω οτι "ειναι η πιο γλειωδης εκφραση της ανθρωπινης αλλαζονειας"! Αυτο που σου λεω ειναι οτι αν εκανα αυτο το σχολιο πριν απο 100 χρονια στην Αμερικη, θα με ακαιγαν στην πυρα. Αν το εκανα πριν απο 3000 χρονια στην Αρχαια Ελλαδα, μαλλον δεν θα μου εκαναν τιποτα! Αυτο εννος οταν λεω οτι πρεπει να κρινουμε τις καταστασεις με βαση την εποχη τους. Τοτε αυτη η ισοτητα που εμεις θεωρουμε δεδομενη, ηταν ΔΥΣΤΥΧΩΣ (γιατι αποδιεκνυεται ποσο μακακας ειναι ο ανθρωπος) αδιανοητη!