ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙΣ

Βγάλε έξω αργά αυτή την αγάπη που σε πονάει όταν ανασαίνεις Κούνησέ την λίγο μέχρι να ξυπνήσει. Πλύν’την με προσοχή, ώστε να μη μείνει ούτε η παραμικρή βρωμιά. Καθαρή κι ευωδιαστή, δίπλωσέ την τόσες φορές όσες είναι αρκετές για να αποκτήσει το μέγεθος του νυχιού του μεγάλου δάκτυλου του δεξιού ποδιού. Περίμενε μέχρι να περάσει κάποιο μυρμήγκι, να είσαι ευγενής και γενναιόδωρος και φόρτωσε σ’αυτό το βαρύ φορτίο. Θα το μεταφέρει σε μέρος ασφαλές, σε κάποια βαθιά σπηλιά. Αφού το κάνεις αυτό πηγαινε να γεμίσεις για χιλιοστή φορά την πίπα σου με καπνό μπροστά στη θάλασσα της ανατολής. Η λησμονιά θα φτάσει παράλληλα με το τέλος του καπνού και το πλησίασμα της θάλασσας σε σένα. Αν θες να ξαναβρείς αυτήν την αγάπη που τώρα ξεχνάς, φτάνει να γράψεις μια μακρόσυρτη επιστολή μιλώντας για ταξίδια άγνωστα, για λερναίες ύδρες, για ανεμόμυλους, για γραφεία και γι’ άλλα τέρατα το ίδιο τρομακτικά. Στην επιστροφή σου απ’το ξενοδοχείο θα ξαναβρείς την αγάπη σου ίδια κι όμοια όπως την έστειλες, ίσως με λίγο αστερόσκονη κι όνειρο στο εξώφυλλο.

Ήσουνα καλό ρομπότ σήμερα;
Θέλω να γίνω αυτό που ήμουν τότε που ήθελα να γίνω αυτό που είμαι τώρα.

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Περι τυχης ( Αίσχιον δε έχοντας αφαιρεθήναι ή κτωμένους ατυχήσαι )

Εκεί που βγήκαμε με ένα καλό μου φιλαράκι να τσακώσουμε ένα μπυρονι , αντί να πάμε να χωθούμε σε κάτι γκομενακια που καθόντουσαν δίπλα μας , κάναμε μια κουβέντα που ομολογουμένως είναι τρομακτικά ενδιαφέρουσα . Περί τύχης . Κατά πόσο υπάρχει ? Αλλά πριν ξεκινήσουμε την κουβέντα δεν ξέραμε την ακριβή ετοιμολογία της ούτε είχαμε εμβαθύνει στην έννοια . Σίγουρα μέσα σε ένα κειμενάκι λίγων λέξεων δεν θα μπορέσω να πω την γνώμη μου για αυτό , άσε που έχω λιώσει στην ζέστη , οπότε θα δημοσιεύσω το κείμενο που προορίζεται για εκείνον με την προοπτική να δώσω τ έναυσμα για περαιτέρω κουβέντες , εδώ στο αφιλόξενο μπλογκ μου .

"Αυτό που συζητάγαμε χτες .
Από λεξικό . Τύχη - σύμπτωση απρόοπτων γεγονότων , ευχάριστων η δυσάρεστων .
Από αλλού .
1.δύναμη που υποτίθεται ότι επηρεάζει τα γεγονότα είτε προς μια θετική κατάληξη είτε προς μια αρνητική
2.καθετί που, χωρίς να έχει προβλεφθεί, καθορίζει την έκβαση των γεγονότων

Επίσης αξίζει να σου πω πως η τύχη ήταν θεά της μυθολογίας που συμβόλιζε την "τύχη " και τον πλούτο ( όχι απο τα μικι μαους ) , λέγονται πολλά , μα εγώ έχω καταλήξει ότι ήταν κόρη του πασχαλη ( Δεν υπήρχαν Dna test τότε , μα πέρα από την πλάκα αμφισβητούνται οι "ρίζες" της , άλλοι λένε ότι ήταν κόρη του δια , άλλοι του ερμη , στην θεογονία επίσης αναφέρεται ως η κόρη του ωκεανού (χέσε μέσα ).... )
Στην αρχαία ολυμπια λατρευόταν με το όνομα «Αγαθή Τύχη»
Είχε κονε με τον Αγαθό Δαίμονα έναν τύπο που προστάτευε τις οικογένειες και με την Νέμεση όπου τιμωρούσε με ξυλιές τον τρυφερό ποπουδακο των υπερευημερουντων έτσι , πίστευαν , οτι διαμορφώνονταν η ισορροπία .
Επειδή πάντα θελαν οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι υπάρχει τύχη , πολλές θρησκείες είχαν φτιάξει κάτι που συμβόλιζε αυτήν ..... (π.χ. Ρωμαϊκή θρησκεία όπου ουσιαστικά ήταν η ίδια , Fortuna , πάλι είχε σχέση με ευημερία αλλά επιπροσθέτως και την ανάπτυξη και την καρποφορία των γυναικών , μετά δούλεψε σε αρχαία 090 και προέβλεπε το μέλλον ). Ο παλαμιδης της είχε αφιερώσει (της αρχαίας τύχης ) κάτι ζάρια στο αργος ( Τα ζάρια λέγεται ότι αυτός τα σκέφτηκε , να ξέρουν ποιον θα μπινελικωνουνε όσοι παίζουν μπαρμουτι )

Ο αριστοτελης επίσης έλεγε ότι η τύχη δεν είναι δυνατόν να προσμετρηθεί με την πεπερασμένη διάνοια του ανθρώπινου νου . Μετα τον 16 αιώνα ο demer κάθονταν σαν τον μαλάκα και έριχνε κάτι ζάρια , έβγαλε κάτι αποτελέσματα , και ο πασκαλ μαζί με άλλον έναν που δεν θυμάμαι εφτιαξαν κάτι νόμους για την τύχη . Στην τύχη .

Αυτά τα λέω , έτσι ενημερωτικά , για να έχουμε βάση στην επόμενη κουβέντα που θα κάνουμε .

Να πω και δυο εκφρασεις για την τυχη ?

"Η αβουλία ατυχία δοκεί είναι "(Η έλλειψη θέλησης είναι κακή τύχη)

"Αίσχιον δε έχοντας αφαιρεθήναι ή κτωμένους ατυχήσαι " (Είναι πολύ μεγαλύτερη ντροπή να χάσει κανείς κάτι που έχει στην κατοχή του παρά ν’ ατυχήσει ενώ αγωνίζεται να το κατακτήσει) Θουκυδίδης σπικινκγ



Πηγες 1 , 2 , 3 = εγω , 4 ,

1 σχόλια:

Ανδρέας Δ. είπε...

Πολύ ωραία αυτά που έγραψες! Τελικά που καταλήγουμε? Εγώ κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η τύχη είναι απλά ότι δεν μπορεί να συλλάβει η να αντιληφθεί ο ανθρώπινος νους. Το σύμπαν άλλωστε είναι ντετερμινιστικό. Αυτό το πιστεύω πάνω από όλα!

Υ.Γ. Η τύχη είναι το σημείο αναφοράς για τους άτυχους. (Δαρβίνος)